top of page

Blue Lab Workshop on Τοurism Tech Innovation

Το 12ο workshop δικτύωσης του Blue Lab πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 με τίτλο “Τοurism Tech Innovation”. Στόχος του συγκεκριμένου workshop ήταν να δοθεί στους ωφελούμενους του Κέντρου η ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες και προοπτικές που παρουσιάζει η ανάπτυξη και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον κλάδο του τουρισμού, την επίδραση που έχει αυτή έχει στον κλάδο - ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19 - αλλά και να ενημερωθούν για τις τάσεις και τους τρόπους ενσωμάτωσης της τεχνολογίας σε νέες προοπτικές για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το κάλεσμα του Blue Lab αποδέχθηκαν εκπρόσωποι της αγοράς αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας οι οποίοι συζήτησαν σημαντικά θέματα για την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, όπως αυτός διαμορφώνεται σήμερα μέσα από τις νέες τεχνολογίες.

Την συζήτηση ξεκίνησε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ταχύτητα με την οποία πλέον αλλάζουν τα μοντέλα λειτουργίας του κλάδου και άρα την ανάγκη επένδυσης στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που θα του επιτρέψουν να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να μην μείνει πίσω.

Ο κ. Σπινέλης, Καθηγητής Τεχνολογίας λογισμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εστίασε την τοποθέτηση του στα στοιχεία εκείνα που πρέπει να έχουν οι καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσονται, προκειμένου να είναι επιτυχημένες και να μπορούν να συνδέσουν την ανάπτυξη με την επιχειρηματική λειτουργία.

Ο βαθμός διαμόρφωσης της πληροφόρησης και εμπειρίας του τουρίστα ήταν το θέμα που έθιξε η Βίκυ Καραντζαβέλου, δημοσιογράφος τουρισμού και αρχισυντάκτρια των διαδικτυακών μέσων Travel Daily News Media Network. Όπως ανέφερε η κα Καραντζαβέλου οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον βασικό εργαλείο τόσο για τον τουρίστα όσο και για τον επαγγελματία τουρισμού, ωστόσο τα περιθώρια ανάπτυξης είναι ακόμα πολύ μεγάλα, καθώς όλο και περισσότερες υφιστάμενες και νέες τεχνολογίες βρίσκουν εφαρμογή στον τουρισμό όπως η εικονική πραγματικότητα, το Internet of Things, κ.ά.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στον τουρισμό αποτέλεσαν ένα ακόμα βασικό κομμάτι της συζήτησης. H Δρ. Μαριάννα Σιγάλα, καθηγήτρια τουρισμού στο University of South Australia ανέφερε πως η πανδημία επέτρεψε στον κλάδο να σκεφτεί «έξω από το κουτί» και να εφαρμόσει υφιστάμενες τεχνολογίες σε υπάρχουσες υπηρεσίες, αναπτύσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο καινοτόμα και χρήσιμα προϊόντα αλλά και νέες αγορές.

Μέσα από την συζήτηση που έγινε και τα ερωτήματα που τέθηκαν αντλήθηκαν σημαντικά συμπεράσματα ως προς τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου, ανάγκες που οι νεοφυείς εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους προκειμένου να δημιουργήσουν υπηρεσίες και προϊόντα που θα απαντάνε στη σημερινή ζήτηση και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες εξελίξεις.

Τον επιστημονικό συντονισμό του workshop ανέλαβε ο κ. Χρήστος Πετρέας, Εμπειρογνώμονας τουρισμού και μέλος της ΕΠΠΑ του Blue Lab.


bottom of page