top of page

S.P.A.C.E: Ο «εξοικειωμένος χρήστης» που ταξιδεύει το Blue Lab στο διάστημα

Η ομάδα S.P.A.C.E. ή αλλιώς Όμιλος διαστημικής Satellite Pirates And Cosmic Explorers αποτελεί έναν από τους πρώτους «εξοικειωμένους χρήστες» που καλωσόρισε το Blue Lab σχεδόν με την έναρξη των εργασιών του.


Πρόκειται για μια δυναμική ομάδα εκκολαπτόμενων «επιστημόνων» ηλικίας μόλις 15-17 ετών από το Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά που τους ενώνει το κοινό ενδιαφέρον για τη διαστημική, τη ρομποτική, τον προγραμματισμό και τα μαθηματικά.


Η ομάδα, που έχει στο παρελθόν διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους μαθητικούς διαγωνισμούς της NASA, της ESA, του Μ.Ι.Τ. κ.ά. αναγνώρισε αμέσως την προστιθέμενη αξία που θα μπορούσε να δώσει στις εργασίες της ο μοναδικός τεχνολογικός εξοπλισμός του Blue Lab και οι κατευθύνσεις του τεχνικού προσωπικού του Κέντρου, μέσω τις υπηρεσίας εξοικειωμένων χρηστών και απευθύνθηκε στο Blue Lab για την προετοιμασία της συμμετοχής της στο διαγωνισμό CanSat (προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος - ESA) όπου και προκρίθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.


Για τις ανάγκες του διαγωνισμού η ομάδα εργάζεται για την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός πλήρως λειτουργικού μίνι δορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού (CanSat) που θα πρέπει να ολοκληρώσει μια διττή αποστολή. Το πρώτο σκέλος της αποστολής αφορά καταγραφή και αποστολή μετρήσεων (Θερμοκρασία αέρος - Πίεση αέρος - Γεωγραφικές συντεταγμένες) με τη μορφή τηλεμετρίας σε επίγειο σταθμό ενώ το δεύτερο σκέλος της αποστολής αφορά την χαρτογράφηση – κατά τη διαδικασία προσεδάφισης - με χρήση ραντάρ του κοντινού περιβάλλοντος (εμπόδια κ.ά.) αλλά και τη μέτρηση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου.

Με την βοήθεια και καθοδήγηση του τεχνικού συμβούλου του Blue Lab υπευθύνου για θέματα τρισδιάστατων εφαρμογών, η ομάδα τελειοποίησε τον τρισδιάστατο σχεδιασμό ειδικών εξαρτημάτων του δορυφόρου και χρησιμοποίησε τους 3D printers και την πρώτη ύλη που προσέφερε το Κέντρου για να κατασκευάσει δωρεάν σημαντικά πρωτότυπα βασικών εξαρτημάτων.


Τo Blue Lab ως χώρος καλλιέργειας επιχειρηματικής κουλτούρας και προώθησης των νέων τεχνολογιών δεν θα μπορούσε να μην συμβάλλει στην προσπάθεια της ομάδας S.P.A.C.E. υποστηρίζοντας την συμμετοχή της σε έναν τόσο σημαντικό διαγωνισμό.


Το μόνο που μένει είναι να ευχηθούμε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ S.P.A.C.E!

bottom of page